Până acum cred că ai citit nenumărate articole pe Facebook sau bloguri. Alegerea unui instructor bun este foarte importantă, așadar chiar este indicat să te informezi cât mai mult pentru a alege un instructor auto bun.
Din păcate, probabil că toate articolele pe care le-ai citit sunt în mare parte la fel: iti ofera în mare parte aceleași sfaturi și nu găsești nicio informație nouă. De asta am ales să scriu acest articol: să te ajut să înțelegi nu doar cât de importantă este această decizie dar și cum să alegi un instructor auto bun. Având atâția ani de experiență în spate, pot spune că mă pricep și îți pot oferi un sfat avizat.
Cum alegem un instructor auto bun?
De ce este atât de greu să alegem instructorul auto? Având în vedere că atunci când este perioada examenelor, orașul e plin de mașini de școală, de ce ar fi atât de greu? Ar trebui să fie simplu, având în vedere că sunt atât de mulți nu? Din păcate, nu. Pentru că nu toți sunt atât de pricepuți precum ți-ai dori. Da, sunt mulți instructori auto dar asta nu înseamnă că decizia este mai ușor de luat. Când faci școala de șoferi nu vrei să o faci cu oricine, nu vrei să dai de un instructor auto nașpa, ci îl vrei pe cel mai bun. Iar fiind atât de opțiuni, alegerea poate este chiar mai dificilă.
Dacă îți întrebi prietenii care au făcut deja școala de șoferi, vei auzi tot felul de povești care mai de care mai fabuloase. Nu trebuie să asculți toate poveștile lor, nu fac decât să te descurajeze. Totuși, în cele legate de țepe sau de diferite „reduceri” pe care le fac instructorii.. acestea din păcate nu sunt neapărat povești ci chiar se întâmplă.
Probabil că ai auzit de problema legată de statisica de promovabilitate de pe drpciv.ro, nu? Uită-te puțin pe listă și fă calculele! În cazul în care nu știai, școala de șoferi presupune 30 de ore de practică. Cu alte cuvinte, trebuie să conduci cel puțin 30 de ore cu instructorul în dreapta pentru a-ți putea lua permisul. Asta pe lângă ziua în care dai examenul și fără să luăm în considerare orele suplimentare, care se pun peste cele 30 obligatorii.
Articole de interes:
Dacă te uiți puțin pe lista de promovabilitate, vei observa că mulți instructori auto au muncit chiar mai mult de 24 de ore pe zi,i fără să aibă o zi liberă. Să nu mai spunem că este posibil ca instructorii să mai aibă un job. Așadar, calculele nu prea ies! Din păcate, statisticile nu sunt chiar reale iar motivul e simplu: sunt făcute după numărul de dosare semnate. Așa că.. nu: dacă vrei un instructor bun, nu căuta instructorul cu cea mai bună rată de promovare din acea listă. Nu este reală.
Bine, atunci cum? Cum să alegi un instructor auto bun pentru școala de șoferi? Îți voi spune câțiva factori de care trebuie să ții cont când vrei să iei această decizie.
☎️ Telefon: 0736955331
💬 Whatsapp: 0736955331
⌨️ Formular de înscriere: aici
✉️ Email: evo_auto@yahoo.ro
NOU! Din luna decembrie poti opta pentru cursurile auto pe masina cu cutie de viteze automata! Contacteaza-ne pentru mai multe detalii
Cum aleg un instructor auto bun?
Mașina de la scoala de soferi – automata sau manuala?
Probabil că ai mai auzit până acum că mașina nu este importantă ci doar instructorul. Nu e chiar așa. Într-adevăr, nu este obligatoriu să fie o mașină nou-nouță, nu trebuie să fie cel mai nou BMW apărut, dar este important să funcționeze perfect. Așadar, când alegi instructorul, caută unul care are o mașină decentă, care să meargă fără să se dezmembreze la prima groapă.
Cât despre alegerea dintre diesel și benzină, aceasta este strict subiectivă.
Dacă vrei un sfat însă, pe diesel ai putea învăța greșit plecarea de pe loc și să te dai cu capul de volan când urci în mașina personală, mai ales dacă ai un instructor foarte „bun” care așa te învață. Totuși, nu este un factor decisiv, alegerea este a ta. Important este ca mașina să funcționeze „lacrimă”.
Mecanica
Dacă urmează să faci școala de șoferi, sigur știi că în cartea de legislație ai și noțiuni de mecanică, nu? Dacă nu.. vei avea o surpriză poate neplăcută. Mulți spun că noțiunile sunt grele și că nu ne interesează. La fel ca matematica din liceu: „La ce ne trebuie?”. Răspunsul e simplu: trebuie să știi câteva lucruri despre mașina pe care o conduci. La urma urmei, riscul este destul de mare: viața ta și a pasagerilor din mașină. Cu un instructor bun poți discuta aceste noțiuni și te poate ajuta să le înțelegi mai ușor. Mai mult de atât, ar putea chiar să îți placă.
Părerile foștilor elevi despre instructor
Sunt multe persoane păcălite de review-urile de pe internet ale instructorilor auto. De fapt, vei observa că vei găsi doar păreri bune despre toți. Există două categorii de instructori: cei care nu au review-uri și cei care au doar review-uri bune. Din păcate, toți instructorii, chiar și cei care nu sunt buni, sunt lăudați. Acum nu zic să nu te informezi – chiar e important să te interesezi cât mai mult despre instructorul pe care îl alegi, dar asigură-te că review-urile sunt reale, altfel nu vei avea o experiență prea plăcută la școala de șoferi.
Experiența instructorului?
Un instructor auto bun este cel care are zeci de ani de experiență, nu? Da, este important să aibă experiență, dar asigură-te că în domeniu în care dorești. Din păcate, mulți au experiență, dar în dat țepe la elevi.
Am auzit des mitul conform căruia un instructor bătrân este mai bun pentru că are mai multă experiență. Nu e chiar așa, sunt mulți tineri care au mai multă răbdare și nu vor doar să-și facă target-ul, ci chiar să te învețe. Așadar, vârsta nu este un criteriu pe care trebuie să-l iei în considerare. Dimpotrivă, cu cât este diferența de vârstă mai mare, cu atât s-ar putea să te înțelegi mai puțin cu instructorul.
Alegerea ofertelor
Există nenumărate oferte pe internet. Dacă vrei să găsești un instructor bun părerea mea este să nu te uiți după acestea. Cu cât reducerile sunt mai mari, cu atât ceva este mai putred la mijloc. Din banii pe care îi dai instructorului, acesta plătește totul la mașină: de la benzină la ulei, filtre și chiar asigurarea acesteia, așadar dacă reducerea este „prea bună”, probabil că chiar așa este: prea bună să merite. O reducere prea mare poate însemna o reducere din școala ta.
Dacă găsești o super ofertă, caută bine care este motivul din spate. Ar putea fi faptul că nu are suficienți elevi sau că are o mașină care abia mai funcționează. Un instructor auto care nu mai are alt job nu-și va permite să îți facă o ofertă foarte bună decât dacă ceva nu este în regulă. Haideți să o luăm și pe partea cealaltă: dacă este bun și căutat, nu ar avea de ce să-ți facă oferte, nu?
Că tot vorbim de oferte, nu încerca să „aranjezi” fișa medicală sau cea psihologică cu instructorul. Aceasta este problema ta și, părerea mea este că ar trebui făcute pe bune.
Concluzie – cum alegi un instructor auto bun?
Probabil că atunci când faci școala de șoferi chiar vrei să inveți ceva? Nu poți învăța decât de la un instructor care chiar își dorește asta și nu doar să-și facă target-ul. Trebuie să găsești un instructor cu care să te înțelegi, de la care să ai ce învăța. Trebuie să știe să conducă bine și să aibă o mașină decentă (după cum spuneam, nu trebuie să fie cel mai nou model, dar trebuie să funcționeze). Cu alte cuvinte, important este să-și facă meseria cum trebuie. Nu reducerile sunt importante, ci să te învețe să conduci.
Dacă găsești un instructor bun și ești și tu serios, vei trece din prima școala – nu o vei întinde pe 3-4 ani. Ține cont că această experiență ți-o vei aminti toată viața așadar decât să vânezi reduceri mai bine cauți un instructor bun care să te facă să-ți placă să conduci. Un alt aspect important este ca acesta să aibă timp pentru tine. Sunt mulți instructori care mereu sunt ocupați. Dacă faci o oră pe săptămână, nu înveți mare lucru. Mereu va trebui să o iei de la 0 pentru că lucrurile se uită. Dacă are foarte mulți elevi, probabil că vei face 30 de ore.. doar pe hârtie. Trist, dar se întâmplă.
Dacă vrei un instructor auto bun, caută cât mai bine și întâlnește-te cu el înainte să te decizi. Cum îți dai seama că l-ai găsit pe cel bun? Nu e greu: trebuie să vezi că e pasionat. Un instructor care din punctul meu de vedere merită ales este unul care e mândru de meseria lui, căruia îi place foarte mult ce face, deoarece pasiunea pentru condus poate fi contagioasă și te poate face și pe tine să-ți placă.
Probabil vei auzi de la prieteni că sunt acei examinatori care vin doar ca să te pice, care i-au pus să facă nu-știu-ce scamatorie doar ca să nu îi treacă. Toate acestea sunt povești. Dacă știi să conduci, vei lua examenul. Dacă nu, probabil vei inventa și tu o poveste dramatică. Nu cred că ai auzit pe nimeni spunând „n-am luat examenul pentru că nu mă pricep”. Mereu există acel examinator „al dracului” care îi pică pe nemeritate.
Cu alte cuvinte, când alegi un instructor bun, trebuie să-l alegi pe cel care știi că te poate învăța să conduci bine și în siguranță. Dacă înveți asta, vei obține permisul fără probleme. Dacă nu poți dovedi unui examinator că știi să conduci, probabil chiar nu știi și trebuie să mai repeți. Că e vina ta sau a instructorului, asta este altă socoteală, dar examinatorului nu îi pasă, așadar caută un șofer care chiar te ajută să înveți să conduci. Succes!