De ce sa faci scoala de soferi pe cutie automata?

+40 736 955 331

Hai sa ne cunoastem!

conduc@evodrive.ro

Scrie-ne un email

Calea Vitan 229, Sector 3

Bucuresti

Optează pentru o experiență mai ușoară și mai relaxantă în obținerea permisului de conducere categoria B! Cursurile de șoferi pe mașini cu cutie automată sunt o opțiune din ce în ce mai populară pentru cei care doresc să își obțină permisul de conducere. Am scris un articol in care vom explora avantajele și dezavantajele școlii de șoferi pe mașini cu cutie automată, precum și tipurile de cutii automate disponibile.

Avantajele școlii de șoferi pe mașini cu cutie automată

 1. Examen mai ușor Unul dintre principalele avantaje ale școlii de șoferi pe mașini cu cutie automată este că examenul devine mult mai ușor. Fără a fi nevoie să te concentrezi asupra schimbării treptelor de viteză sau a ambreiajului, poți fi mai atent la trafic și la manevrele de conducere.
 2. Reducerea stresului Conducerea unei mașini cu cutie automată elimină presiunea de a efectua schimbări rapide și precise de trepte de viteză. Aceasta reduce nivelul de stres și anxietate asociate cu examenul și cu conducerea în general.
 3. Simplificarea plecărilor din rampă Una dintre provocările frecvente în timpul învățării conducerii pe mașini cu cutie manuală este plecarea din rampă. Cu o mașină cu cutie automată, nu vei mai avea această problemă, deoarece mașina va menține frâna automat pe panta.
 4. Conducere mai ușoară și mai plăcută După ce obții permisul de conducere pe mașini cu cutie automată, te vei bucura de o conducere mai lejeră și mai plăcută. Nu vei mai fi preocupat de schimbarea treptelor de viteză și vei putea să te concentrezi în totalitate asupra traficului și a manevrelor.
 5. Ușurința conversiei la cutie manuală Dacă în viitor dorești să conduci și mașini cu cutie manuală, permisul obținut pe mașini cu cutie automată îți va permite să convertești rapid permisul pentru a conduce pe orice tip de mașină din categoria B. De obicei, vei avea nevoie de câteva ore de curs și un examen practic pe o mașină cu cutie manuală.
 6. Eficiență și confort în trafic Mașinile cu cutie automată sunt mai eficiente în traficul urban aglomerat. Nu va trebui să te preocupi de ambreiaj sau de schimbarea treptelor de viteză, ceea ce face conducerea mai ușoară și mai confortabilă.
 7. Siguranță sporită Deoarece te poți concentra mai bine asupra traficului, conducerea unei mașini cu cutie automată poate contribui la o mai mare siguranță rutieră. Nu va mai fi necesar să îți distrugi atenția cu schimbarea treptelor de viteză, ceea ce îți permite să fii mai atent la ceilalți participanți la trafic și să reacționezi rapid la situații neașteptate.

Dezavantajele școlii de șoferi pe mașini cu cutie automată

Deși există numeroase avantaje ale școlii de șoferi pe mașini cu cutie automată, trebuie să ținem cont și de câteva dezavantaje:

Limitarea dreptului de a conduce alte tipuri de vehicule:

Dacă obții permisul de conducere pe mașini cu cutie automată, vei avea dreptul de a conduce doar astfel de vehicule. Cu toate acestea, permisul pe cutie automată poate fi considerat un prim pas în direcția deveniției unui șofer experimentat, deoarece te ajută să acumulezi experiență în trafic, fără a fi preocupat de aspectele tehnice ale schimbării treptelor de viteză. Ulterior, după ce ai acumulat experiență, trecerea la conducerea unei mașini cu cutie manuală va fi mult mai simplă. Citeste mai multe informatii aici

Tipuri de cutii automate

Există mai multe tipuri de cutii automate disponibile în prezent:

 1. Cutia cu dublu ambreiaj: Acest tip de cutie de viteze este prezent mai ales în grupul VAG și utilizează două ambreiaje, fiecare responsabil pentru treptele de viteză corespunzătoare.
 2. Cutia CVT (Continuously Variable Transmission): Acest tip de cutie de viteze este întâlnit mai ales la mașinile japoneze și permite menținerea unei turații constante a motorului, fără schimbarea efectivă a treptelor de viteză.
 3. Cutia hidramată: Acesta este cel mai răspândit tip de cutie de viteze automată și se găsește la mărci precum Mercedes, BMW sau Audi. Schimbarea treptelor de viteză se face lin și fără întreruperi.
 4. Cutia robotizată: Acest tip de cutie de viteze este similar cu una manuală, dar este controlată automat printr-un sistem electronic-hidraulic. Uneori, schimbarea treptelor de viteză poate fi resimțită printr-o ușoară zgâlțâire.
 5. Cutia de viteze secvențială: Aceasta este întâlnită cel mai des la mașinile de raliu. Este o cutie manuală în care ambreiajul este controlat de un sistem electronic. Din păcate, nu permite schimbarea treptelor în orice ordine, așa cum se poate face în cazul unei cutii manuale.

Școala de șoferi pe mașini cu cutie automată poate fi o opțiune excelentă pentru cei care doresc să obțină permisul de conducere categoria B. Avantajele includ un examen mai ușor, reducerea stresului, simplificarea plecărilor din rampă, o conducere mai ușoară și plăcută, posibilitatea de a converti ulterior permisul pentru a conduce și mașini cu cutie manuală, economie de combustibil și o mai mare siguranță în trafic. Dezavantajul principal este că vei fi restricționat să conduci doar mașini cu cutie automată.

În plus, există diferite tipuri de cutii automate disponibile, fiecare cu caracteristici și funcționalități specifice. Este important să te informezi și să iei în considerare nevoile și preferințele tale înainte de a alege un tip de cutie de viteze automată.

Indiferent de opțiunea aleasă, obținerea permisului de conducere este un pas important în calea ta către independență și libertatea de a conduce. Asigură-te că alegi o școală de șoferi de încredere, cu instructori bine pregătiți și echipamente adecvate pentru a te ajuta să dobândești abilitățile necesare pentru a deveni un șofer sigur și responsabil.

Lasă un comentariu