Cursul pentru obţinerea permisului auto categoria B durează cel puţin 5 săptamâni, timp în care se efectuează 24 ore de pregătire teoretică şi 15 sedinte de pregătire practică. Pregătirea teoretică o precede pe cea practică.
Obligaţiile cursantului:
- să se prezinte la orele de pregătire teoretică şi practică în stare psiho-fizică corespunzătoare;
- să posede asupra sa cartea (buletinul) de identitate şi caietul cursantului
- să respecte programa de învaţământ şi indicaţiile instructorului auto
Înscriere la cursuri:
- Adeverinta medic de familie „apt scoala de soferi”
- Copie carte (buletin) de identitate;
- Cazierul judiciar cu mentiunea EXAMEN AUTO
- Apt din punct de vedere medical
- Apt din punct de vedere psihologic
- Vârsta: 18 ani fără trei luni;
- Să nu fi fost condamnat definitiv pentru infracţiunile prevăzute la art.24 alin.(6) din O.U.G. 195/2002, cu excepţia cazurilor când a întrunit una din situaţiile prevăzute la art.116 alin.(1).
Dupa eliberarea dosarului de catre scoala noastra de soferi mai trebuie platita taxa permis care va fi atasata la dosar: TAXA PERMIS AUTO – 89 RON
Vom continua cu câteva intrebări și raspunsuri frecvente:
La ce vârstă pot obține permisul de conducere?
Cei care vor să facă școala de șoferi în vederea obținerii permisului de conducere pentru categoria B, trebuie să aibă 18 ani împliniți. Aceștia au posibilitatea de a se înscrie la școală cu minimum 3 luni înainte de a împlini 18 ani.
La câte ore de legislație și la câte ore de traseu trebuie să merg pentru a putea da examenul pentru obținerea permisului de conducere?
Perioada minimă de școlarizare în vederea obținerii permisului de conducere este de 30 de zile, în timp ce perioada maximă este de 60 zile. La pregătirea teoretică, elevilor li se oferă informații despre legislație, conducere, prim ajutor și întreținerea autovehiculului, după care li se dau teste.
În ceea ce privește pregătirea practică, orele de conducere sunt împărțite în ședințe. Elevul stabilește, de comun acord, cu instructorul când vor avea loc ședințele de conducere. Pentru categoria B se fac 24 de ore de legislație și 30 de ore de conducere.
După cât timp expiră școala de șoferi?
Școala de șoferi expira după un an de la data absolvirii, mai exact, după 12 luni de la ultima oră de conducere. Data ultimei ore de conducere este trecută în fișa de școlarizare.
Recomandat ar fi ca elevul să susțină examenul pentru obținerea permisului de conducere imediat după ce a terminat școala de șoferi pentru a nu avea timp să uite ceea ce a învățat. În plus, cu cât trece mai mult timp, cu atât există mai multe șanse să aibă loc anumite schimbări ale regimului rutier.
Trebuie să menționăm că examenul teoretic promovat este valabil până expiră școala de șoferi. Cei care nu reușesc să ia permisul de conducere în cele 12 luni, trebuie să reia procesul de pregătire, asta înseamnă că trebuie să meargă din nouă la cursurile teoretice, să facă ore de conducere și să întocmească un nou dosar care să cuprindă toate actele necesare.
Când expiră actele din dosarul pentru școala de șoferi?
Nu toate actele din dosar expiră în același timp, pentru că au termene de valabilitate diferite. Iată care este termenul de valabilitate al actelor:
- Aviz psihologic și fișă medicală – 1 an
- Cazier judiciar – 6 luni din momentul eliberării
- Fișa de școlarizare eliberată la finalul pregătirii – 1 an de la ultima oră de conducere
- Taxa pentru permis – 3 ani (poate fi folosită și la următoarele două dosare, dacă este cazul)
Ce se întâmplă la proba teoretică? Cum pot lua examenul teoretic?
Proba teoretică diferă de la o categorie la alta, însă trebuie să respecte anumite principii. Înainte de a da proba teoretică, elevul va da un mic test ce cuprinde 3 întrebări de acomodare. Acest test, care este de fapt o mică simulare, are rolul de a-l ajuta pe elev să se familiarizeze cu procedura. Nu se întâmplă nimic dacă elevul nu răspunde corect la întrebări.
Proba teoretică cuprinde mai multe întrebări (26) cu 3 variante de răspuns. Persoana testată poate răspunde la întrebări în ordine, sau poate amâna unele dintre ele, dacă mai are nevoie de timp de gândire. Înainte ca proba teoretică să se încheie, întrebările care au fost amânate vor fi afișate din nou. Proba teoretică se încheie abia atunci când toate întrebările au primit răspuns.
Examenul teoretic pentru obținerea permisului de conducere pentru categoria B cuprinde 26 de întrebări și durează 30 de minute. Un candidat este declarat admis doar dacă răspunde corect la minimum 22 de întrebări. Când examenul se încheie, apare pe ecran Admis sau Respins.
Dacă în timpul testului, candidatul a răspuns greșit la 5 întrebări, examenul se încheie, iar el este declarat respins.
Cei care vor să obțină punctajul maxim la proba teoretică trebuie să participe la toate orele de legislație rutieră, să facă testele din Codul Rutier și să citească toate informațiile de pe site-urile de profil.
O persoană care nu ia proba teoretică, poate da un nou examen după 16 zile. Cei care nu se prezintă la proba teoretică, pot face o nouă programare în decurs de 12 luni de la finalizarea orelor de legislație și conducere.
Ce faci după ce ai trecut cu brio proba teoretică?
Dacă ai luat examenul teoretic pentru obținerea permisului de conducere, trebuie să te programezi la traseu, pentru a putea susține examenul practic. După ce ai stabilit ziua traseului, trebuie să iei legătura cu instructorul pentru a-ți rezerva mașina.
Ce trebuie să știu despre proba practică?
Dacă lucrezi ia-ți o zi liberă pentru proba practică, deoarece s-ar putea să dureze destul de mult. Dacă există mulți candidați, va trebui să aștepți mai mult până când examinatorul va ajunge la tine. Ai încredere în tine și încearcă să-ți stăpânești emoțiile.
Este momentul să le arăți tuturor că te-ai pregătit pentru acest moment. Instructorul tău va fi alături de tine și te va încuraja până vei da proba practică. Din păcate, acesta nu poate sta lângă tine în mașină când dai examenul, pentru că legea interzice acest lucru.
Examinatorul îți urmărește comportamentul în trafic, verifică dacă respecți regulile de circulație și este atent la modul în care manevrezi mașina. Acesta notează în fișa de penalizare toate greșelile pe care le faci. Vei fi declarat admis doar dacă nu vei aduna peste 20 de puncte de penalizare.
De ce acte am nevoie pentru a mă înscrie la Școala de șoferi?
Cei care vor să se înscrie la școala de șoferi pentru obținerea permisului de conducere au nevoie de:
- Carte de identitate
- Permis de conducere (șoferii profesioniști)
- Fișă medicală
- Aviz psihologic
- Cazier judiciar
Persoanele care nu au luat proba practică trebuie să susțină din nou proba teoretică?
Cei care nu au fost declarați admiși la proba practică, trebuie să susțină din nou și examenul teoretic.
Dacă nu pot ajunge la examenul practic cum îl pot reprograma?
Dacă nu poți susține examenul practic la data la care ai fost programat, trebuie să mergi la sediu S.R.P.C.I.V din județul în care ai domiciliu pentru a te reprograma.
Pot participa la cursurile școlii de șoferi din altă localitate?
Fiecare individ este liber să aleagă școala de șoferi la care vrea să facă cursurile, indiferent de localitatea în care se află aceasta, însă examenul trebuie susțin în județul în care domiciliază candidatul.
Ce probe trebuie să treacă o persoană pentru a obține permisul de conducere?
Pentru a obține permisul de conducere, candidatul trebuie să treacă două probe: proba teoretică și proba practică. La proba practică ajung doar cei care au fost declarați admiși la proba practică, adică cei care au răspuns corect la 22 din cele 26 de întrebări.
Când încep orele de conducere pentru categoria B?
Pentru ca un individ să înceapă orele de conducere, trebuie să facă 24 de ore de pregătire teoretică și, de asemenea, să fie declarat admis la evaluarea de la finalul acestor ore de pregătire.
Ma pot înscrie la cursurile pentru toate categoriile B,C, CE,D simultan?
Oricine se poate înscrie la toate categoriile de mai sus în același timp, dacă are peste 24 de ani, sau dacă, în următoarele 3 luni urmează să împlinească 24 de ani.
Câte ore de conducere (pregătire practică) trebuie să facă persoanele care vor să dea examenul pentru categoria C?
Cei care dețin permisul de conducere, categoria B de cel mult 1 an trebuie să facă 26 de ore de pregătire practică (2 ore pe zi), în timp ce persoanele care au permisul de conducere categoria B de peste un an de zile trebuie să facă doar 30 de ore de pregătire practică (2 ore pe zi).
În cât timp se fac cursurile de pregătire teoretică la categoria D?
Cursurile de pregătire teoretică se încheie în 3 săptămâni pentru candidații care au permis de conducere pentru categoria B, dar nu și C. Cursanții care au permis de conducere categoria C încheie cursurile de pregătire teoretică pentru categoria D în 2 săptămâni.
Ce autovehicule pot conduce persoanele care au permis pentru categoria B?
Cei care au permis categoria B pot conduce autovehicule cu masa totală autorizată de cel mult 3500 kilograme și care nu au mai mult de 8 locuri pe scaune, în afară de locul șoferului.
Pe ce mașină se dă proba practică?
Candidații vor da proba practică pe mașina pe care au făcut orele de conducere.
Dacă vreau să obțin permisul de conducere pentru mai multe categorii, este de ajuns să scot un singur cazier?
Da, scoți un singur cazier judiciar, iar în fiecare dosar adaugi o copie a acestuia.
Dacă reușesc să iau proba teoretică dar nu pot ajunge la proba practică timp de 1 an de zile de la încheierea cursurilor școlii de șoferi sunt declarat respins?
Da, vei fi declarat respins, iar pentru a susține din nou cele două probe, va trebuie să reiei cursurile de pregătire.